REKLAMA

Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť

Migdałowe ciasto linzer

To przepis na moje ulubione migdałowe ciasteczka linzer, które piekę co roku na Boże Narodzenie. Są miękkie, wystarczająco słodkie z przyjemnym migdałowym smakiem i wyraźnym aromatem wanilii.

REKLAMA

Składniki

porcje
35
  • 200 g Cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 200 g Mielone migdały Dodano do
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw wymieszaj cukier puder, cukier waniliowy i mielone migdały.

2. Krok

Następnie dodaj mąkę i masło pokrojone na małe kawałki.

3. Krok

Na koniec dodaj jajko i szybko uformuj ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę wody, jeśli jest zbyt miękkie, dodaj trochę mąki.

4. Krok

Odstaw ciasto do lodówki na około godzinę.

5. Krok

Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy różne kształty, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Piecz migdałowe ciasteczka linzer w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

7. Krok

Po upieczeniu można je skleić dżemem i polać czekoladą.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy