REKLAMA

Źródło: Pexels

Miodownik

Świąteczne ciasto miodowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

ciasto

  • 3 jajka Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • 12 kostka margaryny Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżeczki sody Dodano do

krem

  • 700 ml mléka Dodano do
  • 10 łyżek kaszy manny Dodano do
  • 1 kostka margaryny lub masła Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu).

2. Krok

Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.

3. Krok

W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie. Rozpocznij miksowanie margaryny i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy.

4. Krok

Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem. Wystudzone blaty ciasta przekładaj kremem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy