REKLAMA

Źródło: sergiimostovyi from Canva

Naleśniki Ruskie

Naleśniki ruskie to tradycyjne danie kuchni wschodnioeuropejskiej. Są to naleśniki nadziewane mieszanką ziemniaków, sera białego i cebuli. Idealne na obiad, kolację lub na drugie śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Na naleśniki

  • 200 g mąki Dodano do
  • 300 ml Mleka Dodano do
  • 2 ks jaja Dodano do
  • 50 ml oleju Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Na farsz

  • 500 g ziemniaków Dodano do
  • 200 g sera białego Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 1 szczypta soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania naleśników. Mąkę przesiej do miski, dodaj jaja, mleko, olej i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj nieco mleka. Odstaw na 15 minut.

2. Krok

Podczas gdy ciasto na naleśniki odpoczywa, przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

3. Krok

Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków.

4. Krok

Ser biały zmiel lub rozdrobnij widelcem, a następnie połącz z ziemniakami i cebulą. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Na rozgrzaną patelnię o średnicy około 20 cm nalać cienką warstwę ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej powierzchni i smażyć na średnim ogniu, aż spód będzie złoty, potem przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Powtarzać, aż skończy się ciasto.

6. Krok

Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki farszu, zwiń lub złożyć na pół.

7. Krok

Podawać gorące. Smacznego!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy