REKLAMA

Źródło: meteo021 from Getty Images

Nalewka orzechowa

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 24 orzechy włoskie Dodano do
  • 1 l wódka Dodano do
  • 4 Goździk Dodano do
  • Cynamon Dodano do
  • 500 g semolina cukier Dodano do
  • cukier/miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Orzechy zbieramy w czerwcu. Dobrze je myjemy i kroimy na plastry. Przy krojeniu i pracy z zielonymi orzechami, polecam używanie rękawiczek, inaczej będziesz miał brązowe ręce i jest problem z ich umyciem.

2. Krok

Duży 4L słoik do konserwacji jest odpowiedni do nakładania, w którym stopniowo nakładamy orzechy. Dodajemy goździki, cynamon i na końcu zalewamy alkoholem.

3. Krok

Zamykamy i zostawiamy do namoczenia przez 6 tygodni, najlepiej na słonecznym miejscu. Czasami dobrze jest wymieszać zawartość butelki.

4. Krok

Po 6 tygodniach zalania, przecedź orzechówkę przez delikatną tkaninę. Nalej orzechówkę do czystego szklanego słoika, dodaj miód lub cukier, rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody i dobrze wymieszaj. Słoik z orzechówką ponownie umieść w słonecznym miejscu na kolejne około dwa do czterech tygodni. Miód lub cukier będzie się stopniowo rozpuszczać. Mieszając od czasu do czasu, osiągniemy lepsze rozpuszczanie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy