REKLAMA

Źródło: Yotka from Getty Images

Nalewka z pigwy na bimbrze

Jestem wielkim miłośnikiem nalewek domowej roboty. Tą pigwówkę przygotowuję co roku jesienią, kiedy pigwy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Nalewka jest słodka i lekko cierpka.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg pigwy Dodano do
  • 1 litr bimbru Dodano do
  • 500 gramy cukru Dodano do
  • 1 ks laska wanilii Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pigwy dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki.

2. Krok

Pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy cukier, laskę wanilii, skórkę z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.

3. Krok

Po tym czasie owocową masę studzimy i przecieramy przez gęste sito lub ściereczkę, żeby pozbyć się resztek skórek.

4. Krok

Do powstałego soku dodajemy bimber, mieszamy i przekładamy do dużego słoja lub butelki.

5. Krok

Nalewkę należy przetrzymać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 2-3 miesiące, co jakiś czas wstrząsając słoikiem.

6. Krok

Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. Gotowa! Możemy ją serwować i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy