REKLAMA

Niesamowite ciasto buraczane

Smaczne i zdrowe jest to ciasto. I proste w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
24
  • 500 g buraków Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 200 g Czekoladki Dodano do
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa Dodano do
  • 200 g cukier brązowy Dodano do
  • 2 Cukry waniliowe Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 100 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 30 g kakao holenderskie Dodano do
  • szczypta Sole Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • dżem malinowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyszczone buraki ugotować do miękkości i jeszcze ciepłe przełożyć do blendera. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło, ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Masło i czekolada rozpuszczą się dzięki ciepłemu burakowi.

2. Krok

W innej misce dobrze ubić jajka z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodać masę buraczano-czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.

3. Krok

Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub mniejszej blachy z papierem do pieczenia na dnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 min. Wystudzone ciasto udekorować malinami i bitą śmietaną. Ja użyłam dżemu malinowego, bo nie miałam malin i było fantastycznie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy