REKLAMA

Ogórki w occie

Tradycyjne domowe kiszone ogórki to najpopularniejszy kwaszony dodatek. To także najlepszy sposób na wykorzystanie dużej ilości ogórków. Wypróbuj ten przepis na chrupiące kiszone ogórki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • Ogórki kiszone Dodano do
  • Świeży koperek (nasiona) Dodano do
  • marchewka Dodano do
  • The Onion Dodano do

Nalewka

  • 134 l woda Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 12 l ocet Dodano do
  • Konserwujący dodatek do ogórków, na przykład Deko Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia słoiki do konserwowania.

2. Krok

Czyścimy warzywa, układamy plasterki marchewki, koper i ogórki w przygotowanych słoikach do konserwowania. Staramy się zaczynać od największych ogórków, aby zmieściło nam się jak najwięcej w słoiku.

3. Krok

Przygotuj kwaśno-słodki rosół, mieszając wszystkie składniki przeznaczone do zupy. Gotować przez 5 minut.

4. Krok

Po ostygnięciu zalewamy ogórki w butelce zalewą, zostawiając wolną przestrzeń około 1 cm od górnego otworu butelki, a jednocześnie ogórki powinny być zanurzone w zalewie.

5. Krok

Butelki zakręcamy korkiem, wkładamy do garnka z wodą na dnie. Na garnka kładziemy pokrywkę, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

6. Krok

Następnie wyjmujemy słoiki z zamknięciem na zawleczkę i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 12 do 24 godzin. Możemy je zawinąć w koc.

7. Krok

Po ostygnięciu sprawdź, czy pokrywy dobrze przylegają do butelek. Jeśli potrząśniesz krytyką i nie ruszy się, ogórki są właściwie zamknięte.

8. Krok

Smacznego :)

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy