REKLAMA

Orehove medene ciasteczka

Znacie to, kiedy o każdej porze dnia dostajecie ochotę na coś pysznego. Wypróbujcie te miękkie ciasteczka. :)

REKLAMA

Składniki

porcje
28
  • 1 szt jabłko Dodano do
  • 200 ml wody Dodano do
  • 6 łyżki Miód Dodano do
  • 1 łyżka Cynamon Dodano do
  • 1 łyżka Soda o smaku herbaty wodorowęglanu Dodano do
  • 12 łyżki waniliowego ekstraktu Dodano do
  • 200 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 500 g Gładkiej mąki orkiszowej Dodano do
  • 100 g Orzechy włoskie lub inne, które znajdziemy w domu Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Drobno pokrojone jabłko prażymy na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty, aż zacznie się mięknąć. Dodajemy wodę i gotujemy przez około 10 minut, aż woda wyparuje.

2. Krok

W międzyczasie miksujemy orzechy, aby wyglądały na drobno posiekane.

3. Krok

Przenieśmy jabłko do miski i wymieszajmy miód, cynamon, sodę oczyszczoną, wanilię i olej. Wszystko dokładnie wymieszajmy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękami. Ciasto będzie delikatne, tłuste i nie będzie się lepić.

4. Krok

Pokryjemy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

5. Krok

Po odpoczynku dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy je między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy do grubości około ½ cm. Szklanką wykrawamy z ciasta ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Ciasteczka możesz posypać posiekanymi orzechami lub posiekaną gorzką czekoladą.

7. Krok

Pieczemy w 200˚C, około 8-10 minut lub aż będą upieczone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy