REKLAMA

Orehove medene ciasteczka

Znacie to, kiedy o każdej porze dnia dostajecie ochotę na coś pysznego. Wypróbujcie te miękkie ciasteczka. :)

REKLAMA

Składniki

porcje
28
  • 1 szt jabłko Dodano do
  • 200 ml wody Dodano do
  • 6 łyżki Miód Dodano do
  • 1 łyżka Cynamon Dodano do
  • 1 łyżka Soda o smaku herbaty wodorowęglanu Dodano do
  • 12 łyżki waniliowego ekstraktu Dodano do
  • 200 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 500 g Gładkiej mąki orkiszowej Dodano do
  • 100 g Orzechy włoskie lub inne, które znajdziemy w domu Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Drobno pokrojone jabłko prażymy na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty, aż zacznie się mięknąć. Dodajemy wodę i gotujemy przez około 10 minut, aż woda wyparuje.

2. Krok

W międzyczasie miksujemy orzechy, aby wyglądały na drobno posiekane.

3. Krok

Przenieśmy jabłko do miski i wymieszajmy miód, cynamon, sodę oczyszczoną, wanilię i olej. Wszystko dokładnie wymieszajmy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękami. Ciasto będzie delikatne, tłuste i nie będzie się lepić.

4. Krok

Pokryjemy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

5. Krok

Po odpoczynku dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy je między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy do grubości około ½ cm. Szklanką wykrawamy z ciasta ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Ciasteczka możesz posypać posiekanymi orzechami lub posiekaną gorzką czekoladą.

7. Krok

Pieczemy w 200˚C, około 8-10 minut lub aż będą upieczone.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy