REKLAMA
Źródło: Canva
Pankejki
Fantastyczny przepis na chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku pankejki - idealna propozycja na śniadanie.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1⁄2 szklanki mleka
- 1⁄2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, wodę, cukier, sól i olej.
2. Krok
Jeśli chcesz, możesz dodać jogurt naturalny do ciasta.
3. Krok
Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz gładką masę.
4. Krok
Odstaw ciasto na 10-15 minut, aby odpoczęło.
5. Krok
Na patelni rozgrzej trochę oleju.
6. Krok
Nabierz łyżką ciasta i wylej go na patelnię, formując kształtny placek.
7. Krok
Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
8. Krok
Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, takimi jak cukier puder, dżem, miód lub syrop klonowy.