REKLAMA

Źródło: ajafoto from Getty Images

Pieczona kaczka z duszoną czerwoną kapustą

Szczera wolno pieczona kaczka z duszoną czerwoną kapustą.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt Kaczka w całości Dodano do
  • 200 g czerwona kapusta Dodano do
  • 1 szt duża cebula Dodano do
  • 3 szt jabłka Dodano do
  • 4 szt ziemniaki Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Cukier Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oleje Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Mąka Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia i wysuszenia kaczki.

2. Krok

Kaczkę solimy i pieprzymy wewnątrz i na zewnątrz. Następnie kładziemy ją na blasze do pieczenia, na której dno wlewamy odrobinę wody, aby mięso nie było suche.

3. Krok

Włóż kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 2 godziny. Co 15 minut polewać kaczkę sokami z pieczenia, aby mięso pozostało soczyste.

4. Krok

W międzyczasie oczyszczone i pokrojone jabłka podsmażyć na oleju razem z czerwoną kapustą, dodać 2 łyżki cukru, sól do smaku i wodę. Dusić kapustę pod przykryciem przez około 45 minut.

5. Krok

Gdy kaczka będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika i odstawić na co najmniej 10 minut przed krojeniem. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ pozwala kaczce zachować soki.

6. Krok

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do tego dania.

7. Krok

Na koniec dodaj do kapusty 2 łyżki mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie i pozostaw kapustę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy