REKLAMA

Źródło: peterzsuzsa from Getty Images

Pieczony udziec jagnięcy z kością

Przepis na pyszny pieczony udziec jagnięcy z kością, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg Udziec jagnięcy z kością Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 gałązki Rozmaryn Dodano do
  • 2 gałązki Tymianek Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.

2. Krok

Umyj i osusz udziec jagnięcy, a następnie włóż gałązki rozmarynu i tymianku do małych otworów, które zrobisz w udźcu nożem. Technika ta pomaga przeniknąć ziołom do mięsa, nadając mu wyjątkowy i aromatyczny smak.

3. Krok

Obierz cebulę i pokrój czosnek. Cebula i czosnek będą stanowić bazę dla sosu i dodadzą pieczeni niezbędnej wilgoci i smaku.

4. Krok

Posyp udko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obtocz w oliwie z oliwek.

5. Krok

Ułóż udziec jagnięcy na cebuli i czosnku na blasze do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

6. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Regularne polewanie mięsa tłuszczem podczas pieczenia zapewni jego soczystość.

7. Krok

Wyjąć udziec jagnięcy z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut przed krojeniem. Ten krok jest kluczowy, ponieważ w ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1115 przepisy

Kolacja

2020 przepisy

Obiad

2159 przepisy

Deser

1522 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy