:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WnB1IRXj9lkUuHscHKYc/cd1514fd25a75eb2acc4d7085c03d6.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Piernik przepis siostry anastazji
Przepis na przechowywany z pokolenia na pokolenię piernik, przez bliską mi siostrę Anastazję, to jeden z tych przepisów, które w moim domu przyrządza się tylko na specjalne okazje. Każde przygotowanie to namiastka świąt. Piernik zawsze wychodzi idealnie wilgotny i miękki, przesiąknięty aromatami miodu i korzennych przypraw, a dodatkowo jest łatwy do przygotowania.
Składniki
Ciasto:
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 3⁄4 szklanky cukru pudru
- 3 ks jajka
- 3 szklanky mąki
- 200 g miodu
- 1 szklanky kwaśnej śmietany
- 1 Łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki zimnej wody
Polewa:
- 100 g masla
- 7 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Podgrzej miód na małym ogniu, odstaw i pozwól mu ostygnąć.
Gdy miód będzie letni, wymieszać go ze śmietaną.
Ubić miękkie masło z cukrem na pianę.
Następnie dodawać po 1 żółtku i 2 łyżki wody na raz.
Naprzemiennie dodawać śmietanę i miód oraz suche składniki - mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Wylej ciasto na blachę (21 × 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Umieść masło, cukier i kakao w rondelku. Roztopić na małym ogniu, często mieszając, aż do połączenia składników.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i podgrzewać przez chwilę, ciągle mieszając.
Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch piernika.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dnNGJ6_3Ry4amyihbBXh/7b35144d126d5e9f5c77fd35adf929.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/7Opqf1ebn89VMBbQH-od/9c3dbf7d0fa20c8dbe754e42285eac.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)












