REKLAMA

Źródło: Pexels

Piernik

Pyszne bożonarodzeniowe ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g miodu Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawę do piernika.

2. Krok

W oddzielnej misce wymieszaj miód, cukier, jajka i mleko.

3. Krok

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Ciasto powinno być gęste i elastyczne.

5. Krok

Umieść ciasto w natłuszczonej i oprószonej mąką formie do pieczenia.

6. Krok

Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut.

7. Krok

Po upieczeniu, pozostaw piernik do ostygnięcia przed wyjęciem go z formy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy