REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/LICaXeBiOW6m1CLxo7CL/a5aa36bbc9faed00757023cdb40569.jpeg)
Źródło: FB: Przepisy Kulinarne Babuni
Prawdziwy mazurek tradycyjny
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masla
- 1 ks żółtko
- 1 ks białko
Dodatkowo:
- 500 g kajmaku (masy krówkowej)
- 1⁄2 kubek konfitury morelowej
- 1⁄2 Okulary obranych migdałów
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.
2. Krok
Umieść w natłuszczonej formie, posmaruj wierzch białkiem jajka i piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut.
3. Krok
Po ostygnięciu posmarować ciasto kajmakiem, pozostawiając luźne brzegi, około 2 cm.
4. Krok
Na środku warstwy kajmaku rozsmaruj szeroki pas dżemu i udekoruj marcepan migdałami.