REKLAMA

Źródło: 4u4me from Getty Images

Prosta szarlotka na kruchym cieście

Tradycyjna polska szarlotka na kruchym cieście, idealna na każdą okazję. Prosty przepis, który każdemu się uda.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 300 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 ks proszek do pieczenia Dodano do

Nadzienie

  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 1 ks laska wanilii Dodano do
  • 1 ks Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Wszystko razem dusić na małym ogniu około 20 minut, do czasu aż jabłka będą miękkie.

3. Krok

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Jeden placek ułożyć na dnie formy do pieczenia. Na cieście rozprowadzić duszone jabłka. Przykryć drugim plackiem ciasta. Całość pokroić na kawałki.

4. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, do czasu aż ciasto będzie złote. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy