REKLAMA

Źródło: Freepik

Przepis na idealne ciasto drożdżowe

To pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. Jest idealne na śniadanie lub podwieczorek. Możesz je podać z konfiturami, masłem orzechowym lub po prostu same.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 75 g cukru Dodano do
  • 75 g masła, w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Dodano do
  • Starta skórka z cytryny (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Jeśli używasz suchych drożdży, rozpuszcz je w ciepłym mleku z niewielką ilością cukru. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je i wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą piankę.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże (lub mieszaninę ze świeżymi drożdżami) oraz jajka, masło, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny (jeśli używasz). Wszystkie składniki dobrze połącz, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj niewielką ilość mąki.

4. Krok

Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Możesz również umieścić misę z ciastem w lekko podgrzanym piekarniku.

5. Krok

Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je ugnieć, aby usunąć powietrze. Następnie podziel ciasto na porcje i formuj dowolne kształty, takie jak bułeczki, warkocze lub placek.

6. Krok

Umieść ukształtowane ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na kolejne 15-20 minut, aby ponownie podrosło.

7. Krok

W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

8. Krok

Po drugim wyrośnięciu, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż stanie się złote i wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta metalowy patyczek - jeśli wyjdzie suchy, to ciasto jest gotowe.

9. Krok

Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na kratce do ostygnięcia.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy