REKLAMA
Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku

Ten prosty przepis uczy, jak przygotować najlepszą domową świeżą kiełbasę Chorizo w stylu meksykańskim. Nie przegap tego!

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 214 kg łopatka wieprzowa Dodano do
  • 5 Papryka guajillo Dodano do
  • 4 Papryka ancho Dodano do
  • 250 ml Biały ocet Dodano do
  • 15 ml Pasta achiote lub annato Dodano do
  • 6 goździki czosnek Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 10 ml pieprz czarny mielony Dodano do
  • 15 ml kminek Dodano do
  • 15 ml Meksykańskie oregano Dodano do
  • 2 ml Nasiona kolendry Dodano do
  • 1 łyżeczka suszony tymianek Dodano do
  • 5 goździki Dodano do
  • 4 Jagody ziela angielskiego Dodano do
  • 45 ml Papryki Dodano do
  • 30 ml sól Dodano do
  • Osłonki do kiełbas Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

Usuń łodygi i nasiona z papryki. Umieść paprykę w misce i namocz ją w gorącej wodzie przez 30 minut.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

2. Krok

Po 30 minutach wylać wodę z moczenia. Połącz namoczoną paprykę, ocet, achiote i czosnek w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmiel pozostałe zioła i przyprawy. Połącz je ze sobą.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

3. Krok

Pokrój wieprzowinę na kawałki, które zmieszczą się w młynku. Schłodzić kawałki wieprzowiny w zamrażarce, aż będą prawie zamrożone.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

4. Krok

Zmiel schłodzone kawałki wieprzowiny na grubej tarce (8 mm). Do zmielonej wieprzowiny dodać mieszankę przypraw i zmiksowane chili. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

5. Krok

Umieścić mieszaninę w zamrażarce na 30 minut. Następnie ponownie zmielić mieszaninę za pomocą drobnej tarczy (około 4,5 mm). Umieścić mieszaninę w przykrytym pojemniku i odstawić do lodówki na 12-24 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

6. Krok

Przełóż mieszaninę do pojemników do zamrażania. Można ją zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. W razie potrzeby można również nadziać mieszankę w osłonki.

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

7. Krok

Upiecz lub zgrilluj Chorizos i podawaj. Smacznego!

Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku - etap przygotowania 1

Źródło: YouTube

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy