REKLAMA

Źródło: Youtube

Puszysty i miękki chlebek naan

Chleb naan to tradycyjne indyjskie płaskie pieczywo, które jest wypiekane w specjalnym piecu zwany tandoor. Można go również przygotować w domowych warunkach, używając piekarnika lub patelni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 łyżeczka drożdży instant Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • przeciśnięte przez praskę opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

160 min.
1. Krok

1. Mąkę pszeną wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.

2. Krok

2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej i czosnek.

3. Krok

3. Dodać mokre składniki do suchych składników i zagnieść ciasto.

4. Krok

4. Wymodelować kulę ciasta, posmarować ją olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

5. Krok

5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Przygotować blachę do pieczenia.

6. Krok

6. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na kształt owalu o grubości około 1/2 cm.

7. Krok

7. Na gorącej suchej patelni lub na blasze piekarnika piec placki naan po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i napęczniałe.

8. Krok

8. Podawać na ciepło, najlepiej z dipem lub kaczką.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy