REKLAMA

Źródło: Youtube

Puszysty i miękki chlebek naan

Chleb naan to tradycyjne indyjskie płaskie pieczywo, które jest wypiekane w specjalnym piecu zwany tandoor. Można go również przygotować w domowych warunkach, używając piekarnika lub patelni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 łyżeczka drożdży instant Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • przeciśnięte przez praskę opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

160 min.
1. Krok

1. Mąkę pszeną wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.

2. Krok

2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej i czosnek.

3. Krok

3. Dodać mokre składniki do suchych składników i zagnieść ciasto.

4. Krok

4. Wymodelować kulę ciasta, posmarować ją olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

5. Krok

5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Przygotować blachę do pieczenia.

6. Krok

6. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na kształt owalu o grubości około 1/2 cm.

7. Krok

7. Na gorącej suchej patelni lub na blasze piekarnika piec placki naan po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i napęczniałe.

8. Krok

8. Podawać na ciepło, najlepiej z dipem lub kaczką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy