REKLAMA

Źródło: Canva

Racuchy drożdżowe

Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się na śniadanie podane ze świeżymi owocami i syropem klonowym.

REKLAMA
Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Składniki

porcje
5
  • 500 g mąki Dodano do
  • 7 g świeżych drożdży Dodano do
  • 12 szklanki cukru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 12 szklanki ciepłego mleka Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 12 szklanki roztopionego i ostudzonego masła Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu racuchów Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • owoce Dodano do
  • syrop klonowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnej misce roztrzep jajko i dolej ciepłe mleko.

2. Krok

Wlej mleko z jajkiem do miski z mąką i wymieszać.

3. Krok

Dodaj roztopione i ostudzone masło i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Krok

Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby wyrosło.

5. Krok

Ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i odrobinę spłaszcz.

6. Krok

Smaż na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane z obu stron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy