REKLAMA

Ryż z jabłkami i cynamonem

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ryżowa baza

  • 300 g Ryż Dodano do
  • 8 dcl mleko pełne Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • sól Dodano do

Nadzienie

  • 2 szt twaróg pełnotłusty Dodano do
  • 2 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • 6 szt jabłko Dodano do
  • Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw ugotujmy ryż w mleku. Dodajemy szczyptę soli i cukru waniliowego. Gdy ryż jest już miękki, zdejmujemy go z ognia. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy żółtka do ryżu wraz z cukrem pudrem i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę, którą teraz mieszamy delikatnie.

2. Krok

Teraz przejdźmy do przygotowania nadzienia. Oczyśćmy jabłka i utrzyjmy je na grubszej tarce. Skropmy je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Pozwólmy im postać i dobrze odciśnijmy sok.

3. Krok

W misce mieszamy twaróg z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy jabłka i cynamon.

4. Krok

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy nakładamy połowę ryżu, przykrywamy farszem i ponownie nakładamy resztę ryżu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut do różowego.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy