REKLAMA

Źródło: Pexels

Sajgonki

Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, składające się z cienko pokrojonych warzyw i mięsa (najczęściej kurczaka lub krewetek) zawijanych w papier ryżowy.

REKLAMA
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Składniki

porcje
20
  • 12 kg kurczaka lub tofu Dodano do
  • 1 szklanka makaronu ryżowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka sosu sojowego Dodano do
  • 1 łyżka oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • papier ryżowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotowanie:

2. Krok

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

3. Krok

Pokrój mięso/tofu w cienkie paski i posól i popieprz.

4. Krok

Pokrój cebulę, marchewki i papryki w cienkie paski.

5. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie miękkie.

6. Krok

Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.

7. Krok

Dodaj sos sojowy i smaż przez kilka sekund.

8. Krok

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po łyżce farszu warzywno-mięsnego.

9. Krok

Zwiń sajgonki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

10. Krok

Podawaj z sosem sojowym lub salsą chili.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy