REKLAMA

Źródło: Pexels

Sernik wiedeński

Cudowny kremowy sernik.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 150 g herbatników Dodano do
  • 75 g masło Dodano do
  • roztopionego Dodano do
  • 750 g serka twarogowego Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka mąki pszennej Dodano do
  • 1 Łyżka esencji waniliowej Dodano do
  • szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Zmiksuj herbatniki na drobny pył i wymieszaj z roztopionym masłem.

2. Krok

Wylej masę na dno formy do pieczenia i ugnieć ją, tworząc spód.

3. Krok

W misce zmiksuj ser twarogowy z cukrem na gładką masę.

4. Krok

Dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, esencję waniliową i sól i ponownie zmiksuj.

5. Krok

Wylej masę serową na herbatnikowy spód.

6. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50-60 minut, aż sernik będzie delikatnie rumiany i lekko wybrzuszony.

7. Krok

Po upieczeniu wystudź sernik i schłodź go w lodówce przez kilka godzin.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy