REKLAMA

Źródło: Youtube

Słodkie drożdzówki z serem

Drożdżówki z serem są idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis powinien wystarczyć na około 10-12 drożdżówek, a czas przygotowania wynosi około 2 godzin (w tym czasie ciasto musi urosnąć dwukrotnie).

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 100 g másla Dodano do
  • rozpuszczonego i ostudzonego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 7 g suszonych drożdży Dodano do

Składniki na nadzienie

  • 250 g sera żółtego Dodano do
  • startego Dodano do
  • 1 Łyżka mléka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • lekko ubite Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj drożdże i wymieszaj.

2. Krok

2. W osobnej misce wymieszaj jajka, ciepłe mleko i ostudzone rozpuszczone masło.

3. Krok

3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Zagnieć ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.

4. Krok

4. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

5. Krok

5. Wymieszaj ser z łyżką mleka i lekko ubitym jajkiem.

6. Krok

6. Nałóż nadzienie na ciasto i równomiernie rozprowadź.

7. Krok

7. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.

8. Krok

8. Przenieś plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 15-20 minut, aby podwoiły swoją objętość.

9. Krok

9. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.

Podobne przepisy

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Nutella na choinkę

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia skłaniają nas do kreatywności w kuchni! Poeksperymentowałam w kuchni i wyczarowałam wymarzoną choinkę Nutella. Ten słodki przysmak przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym. Jest łatwy do zrobienia, wygląda fantastycznie i smakuje niebiańsko!

Domowa kuchnia bałkańska Upstipci

Ustipci to rodzaj pączków, które są bardzo popularne w kuchni bałkańskiej. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne - zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe. Uwielbiam podawać je na śniadanie lub jako przekąskę dla dzieci. Są cudownie puszyste i miękkie w środku, z przyjemnie chrupiącą skórką.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Upieczony Stutenkerl lub Weckmann

Stutenkerl, znany również jako Weckmann, to tradycyjny wypiek, którym delektujemy się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Zwłaszcza w mojej rodzinie to pyszne ciasto drożdżowe jest absolutną koniecznością w okresie Bożego Narodzenia. Dzięki pięknie wyrzeźbionej twarzy i fajce jako akcesorium, Stutenkerl jest nie tylko pobłażliwym ciastkiem, ale także przyciąga wzrok.
Cesminaz
Cesminaz
Podgląd przepisu Delikatne serniki
Videorecepta

Delikatne serniki

Pyszne ciasta na zakwasie, które kuszą smakiem już samym swoim wyglądem. 🙂 Robię je już od kilku lat i są to jedne z naszych ulubionych ciast. Są idealne na przekąskę, na śniadanie, czy po prostu do posiedzenia przy kawie😊
Dash
Dash
Podgląd przepisu Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe
Videorecepta

Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!

Podobne przepisy

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Nutella na choinkę

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia skłaniają nas do kreatywności w kuchni! Poeksperymentowałam w kuchni i wyczarowałam wymarzoną choinkę Nutella. Ten słodki przysmak przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym. Jest łatwy do zrobienia, wygląda fantastycznie i smakuje niebiańsko!

Domowa kuchnia bałkańska Upstipci

Ustipci to rodzaj pączków, które są bardzo popularne w kuchni bałkańskiej. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne - zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe. Uwielbiam podawać je na śniadanie lub jako przekąskę dla dzieci. Są cudownie puszyste i miękkie w środku, z przyjemnie chrupiącą skórką.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Upieczony Stutenkerl lub Weckmann

Stutenkerl, znany również jako Weckmann, to tradycyjny wypiek, którym delektujemy się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Zwłaszcza w mojej rodzinie to pyszne ciasto drożdżowe jest absolutną koniecznością w okresie Bożego Narodzenia. Dzięki pięknie wyrzeźbionej twarzy i fajce jako akcesorium, Stutenkerl jest nie tylko pobłażliwym ciastkiem, ale także przyciąga wzrok.
Cesminaz
Cesminaz
Podgląd przepisu Delikatne serniki
Videorecepta

Delikatne serniki

Pyszne ciasta na zakwasie, które kuszą smakiem już samym swoim wyglądem. 🙂 Robię je już od kilku lat i są to jedne z naszych ulubionych ciast. Są idealne na przekąskę, na śniadanie, czy po prostu do posiedzenia przy kawie😊
Dash
Dash
Podgląd przepisu Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe
Videorecepta

Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

641 przepisy

Ciasta

255 przepisy

Ciasta i desery

721 przepisy

Sałatki

194 przepisy

Zupy i buliony

211 przepisy

Ciastka

221 przepisy

Tanie posiłki

294 przepisy

Deser

813 przepisy