REKLAMA

Źródło: Youtube

Śmietanowiec z serkiem twarogowym

Sernik smietanowy to popularne danie w polskiej kuchni, który idealnie sprawdza się jako deser lub w czasie kawowej herbaty. Przepis na sernik smietanowy jest łatwy w wykonaniu, ale wymaga nieco czasu na jego przygotowanie i schłodzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 1 kg sera twarogowego Dodano do
  • 250 g másla Dodano do
  • 6 jajek Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
  • 1 szkło kwaśnej śmietany Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • 1 Skórka z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Krok

2. Ser trzeba przetrzeć przez sito.

3. Krok

3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

4. Krok

4. Dodać po jednym jajku, miksując ciągle.

5. Krok

5. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przetartą przez sito skórkę z cytryny, mieszając delikatnie łyżką.

6. Krok

6. Wymieszać z serem i dodać kwaśną śmietanę.

7. Krok

7. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

8. Krok

8. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.

9. Krok

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, do momentu aż sernik nabierze złocistego koloru.

10. Krok

10. Wystudzić sernik w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

11. Krok

11. Przed podaniem ozdobić owocami, bitą śmietaną lub karmelem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy