REKLAMA

Źródło: Pexels

Szarlotka sypana

Klasyczna szarlotka - ale bez zagniatania.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło drobnego cukru do wypieków Dodano do
  • 1 szkło kaszy manny Dodano do
  • 112 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia Dodano do
  • 112 kg jabłek Dodano do
  • najlepiej kwaśnych Dodano do
  • odrobina cynamonu Dodano do
  • 170 g zimnego masła Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Krok

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Krok

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Każdą warstwę jabłek oprósz delikatnie cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

4. Krok

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

5. Krok

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy