REKLAMA

Źródło: Pexels

Szarlotka

Przepisów i rodzajów szarlotek jest wiele. Dlaczego? Bo wszyscy ją uwielbiają.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12
  • 112 kg jabłek Dodano do
  • 320 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 średnie jajko Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 5 g cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużej misce umieść mąkę, jedno średnie jajko,cukier i masło pocięte na kawałeczki, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

2. Krok

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Pracuj szybko, żeby ciasto zbyt się nie ogrzało.

3. Krok

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je szczelnie w folię i umieść w lodówce na godzinę.

4. Krok

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cynamonem.

5. Krok

Wyłóż formę o wymiarach 17x28cm połową przygotowanego ciasta. Drugą połowę włóż tym razem do zamrażarki.

6. Krok

Na przygotowane ciasto przełóż jabłka z cynamonem.

7. Krok

Na wierzch jabłek zetrzyj na grubych oczkach zmrożone ciasto. Możesz też porwać je na kawałki i ułożyć

8. Krok

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około godzinę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy