REKLAMA

Źródło: Pexels

Szarlotka

Przepisów i rodzajów szarlotek jest wiele. Dlaczego? Bo wszyscy ją uwielbiają.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12
  • 112 kg jabłek Dodano do
  • 320 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 średnie jajko Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 5 g cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużej misce umieść mąkę, jedno średnie jajko,cukier i masło pocięte na kawałeczki, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

2. Krok

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Pracuj szybko, żeby ciasto zbyt się nie ogrzało.

3. Krok

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je szczelnie w folię i umieść w lodówce na godzinę.

4. Krok

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cynamonem.

5. Krok

Wyłóż formę o wymiarach 17x28cm połową przygotowanego ciasta. Drugą połowę włóż tym razem do zamrażarki.

6. Krok

Na przygotowane ciasto przełóż jabłka z cynamonem.

7. Krok

Na wierzch jabłek zetrzyj na grubych oczkach zmrożone ciasto. Możesz też porwać je na kawałki i ułożyć

8. Krok

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około godzinę.

Podobne przepisy

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Beza

Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Podobne przepisy

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Beza

Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy