REKLAMA

Źródło: Pexels

Szarlotka

Przepisów i rodzajów szarlotek jest wiele. Dlaczego? Bo wszyscy ją uwielbiają.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12
  • 112 kg jabłek Dodano do
  • 320 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 średnie jajko Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 5 g cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużej misce umieść mąkę, jedno średnie jajko,cukier i masło pocięte na kawałeczki, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

2. Krok

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Pracuj szybko, żeby ciasto zbyt się nie ogrzało.

3. Krok

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je szczelnie w folię i umieść w lodówce na godzinę.

4. Krok

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cynamonem.

5. Krok

Wyłóż formę o wymiarach 17x28cm połową przygotowanego ciasta. Drugą połowę włóż tym razem do zamrażarki.

6. Krok

Na przygotowane ciasto przełóż jabłka z cynamonem.

7. Krok

Na wierzch jabłek zetrzyj na grubych oczkach zmrożone ciasto. Możesz też porwać je na kawałki i ułożyć

8. Krok

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około godzinę.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy