REKLAMA

Źródło: marekuliasz from Getty Images

Szparagi na parze

Lekka i zdrowa przekąska - szparagi na parze. Idealne na wiosenny lunch lub kolację. Szparagi są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a gotowanie na parze pozwala zachować maksimum ich wartości odżywczych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Szparagi Dodano do
  • 2 Okulary woda Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Przygotuj szparagi: umyj je pod bieżącą wodą i delikatnie obierz od dolnej, zdrewniałej części. Szparagi powinny być jasne i świeże.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

3. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szparagi i gotuj na parze przez około 10-15 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotować.

4. Krok

Po ugotowaniu, odcedź szparagi i podawaj na gorąco. Smakują wyśmienicie z dodatkiem masła, cytryny czy sosu holenderskiego.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy