REKLAMA

Tarta z truskawkami

Cudowny letni deser. Pysznie kremowa i chrupka, z orzeźwiającymi truskawkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto

  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka zimnej wody Dodano do

Składniki na nadzienie

  • 1 szkło truskawek Dodano do
  • umytych i pokrojonych Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone masło i szybko zagnieć ciasto. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ponownie. Formuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Krok

Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę do tarty.

3. Krok

W misce utrzyj jajko z cukrem pudrem i śmietaną kremówką, wylej na ciasto. Truskawki wymieszaj z cukrem.

4. Krok

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 30 minut lub aż ciasto się zezłoci i krem będzie ścięty.

5. Krok

Na kremie rozłóż truskawki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy