REKLAMA
Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Korpus

  • 4 szt jajka Dodano do
  • 60 g cukru trzcinowego Dodano do
  • 180 g Puree z buraka Dodano do
  • 40 g Miód Dodano do
  • 150 g Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia Dodano do
  • aromat waniliowy Dodano do

Krem

  • 500 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 200 g serek śmietankowy Dodano do
  • 50 g białej czekolady Dodano do
  • 15 g Dodalam ksylitol jako słodzik Dodano do
  • Dżem truskawkowy Dodano do

Tekst

  • 200 g Zamrożone truskawki Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Proszku do budyniu smaku waniliowego z klasy złotej sok z truskawek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Rozpocznijemy ubijanie białek na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijemy do sztywności. Żółtka mieszamy z puree z buraków i miodem. Do białek mieszadłem wmieszujemy część żółtkową. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia od spodu i pozostawiamy korpuzi na ostygnięcie.

2. Krok

Twaróg i serek śmietankowy ubijamy, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i słodzik. Wymieszamy gładki krem. Na talerz wykładamy jeden blat i smarujemy grubsza warstwą dżemu. Na to nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy ponownie krem, który rozsmarowujemy także po bokach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.

3. Krok

Truskawki wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, możemy też dodać około 50ml wody. Odejmujemy trochę soku i mieszamy w nim złoty klas. Truskawki blendujemy blenderem, wlewamy zmieszany złoty klas i gotujemy do zgęstnienia. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i odkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnie dekorujemy świeżymi truskawkami i podajemy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy