REKLAMA

Źródło: Freepik

Tradycyjna knysza

Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczki soli Dodano do
  • 200 gramy mielonego mięsa Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • śmietana lub kefir do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

2. Krok

Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.

3. Krok

Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.

4. Krok

Dodaj mię i smaż na złoty kolor.

5. Krok

5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.

6. Krok

Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.

7. Krok

Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.

8. Krok

Powtarzaj aż do wyczerpania składników.

9. Krok

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy