REKLAMA

Źródło: Freepik

Tradycyjna knysza

Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczki soli Dodano do
  • 200 gramy mielonego mięsa Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • śmietana lub kefir do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

2. Krok

Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.

3. Krok

Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.

4. Krok

Dodaj mię i smaż na złoty kolor.

5. Krok

5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.

6. Krok

Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.

7. Krok

Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.

8. Krok

Powtarzaj aż do wyczerpania składników.

9. Krok

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy