REKLAMA

Źródło: Youtube

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotuj pyszne uszka, nie tylko na wigilię. Podawaj z barszczem czerwonym.

REKLAMA

Składniki

porcje
40

Składniki na farsz

  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 200 g grzybów Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Przygotuj farsz: kapustę kiszoną dobrze odcisnij z soku i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek również posiekaj. Grzyby oczyść, pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Dodaj grzyby i smaż około 5 minut. Następnie dodaj kapustę i smaż, aż zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

2. Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę z solą. W drugiej misce ubij jajko z wodą. Dodaj jajko do mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.

3. Krok

3. Podziel ciasto na połowę. Każdą połowę rozwałkuj na cienkie placki o grubości około 2 mm. Odstaw jedną część ciasta, a drugą pokrój na kwadraty o boku 6 cm.

4. Krok

4. Na każdy kwadrat połóż 1 łyżeczkę farszu. Zwiń ciasto w kształcie pierożka i dokładnie łącz końce, aby utworzyć uszko.

5. Krok

5. Gotuj uszka na osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą pływać na wierzchu.

6. Krok

6. Podawaj uszka na gorąco z sosem grzybowym lub zasmażką.

Podobne przepisy

TASTElist
TASTElist
Podgląd przepisu Sałatka ziemniaczana bez majonezu
Videorecepta

Sałatka ziemniaczana bez majonezu

Nieco zdrowsza wersja sałatki ziemniaczanej, w której jogurt grecki zastępuje tradycyjny majonez. Pyszna i prosta sałatka ziemniaczana, którą można się zdrowo delektować.

Gotowana fasola

To jest przepis na tradycyjną, prosta w przygotowaniu, odżywczą i sycącą potrawę - gotowaną fasolkę. Idealna na obiad lub kolację, a także jako dodatek do innych dań.

Groch z kapusta

Jest to jedna z moich ulubionych zimowych potraw. Tradycyjny polski groch z kapustą, który zawsze kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska.

Kapusta z grzybami

Staropolski przepis bożonarodzeniowy.

Świąteczna czerwona kapusta z jabłkami

W okresie świątecznym nie może zabraknąć świeżej czerwonej kapusty. Ten przepis z jabłkami i czerwoną kapustą jest tradycją w naszym domu i łączy w sobie to, co najlepsze w jesieni i Bożym Narodzeniu. Słodkie jabłka i pikantna czerwona kapusta doskonale się uzupełniają i, w zależności od preferencji, można je uszlachetnić goździkami lub cynamonem.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Uszka z kapustą i grzybami

Przepis na marchewkę z masłem

Uwielbiam ten przepis na marchewkę z masłem, ponieważ jest szybki, zdrowy i smaczny. Robię ten przepis tak często, że nie rozpoznaję już szpiku w surówce z marchewki - każda marchewka jest aromatyczna i słodka dzięki odpowiedniej ilości masła i cukru.

Podobne przepisy

TASTElist
TASTElist
Podgląd przepisu Sałatka ziemniaczana bez majonezu
Videorecepta

Sałatka ziemniaczana bez majonezu

Nieco zdrowsza wersja sałatki ziemniaczanej, w której jogurt grecki zastępuje tradycyjny majonez. Pyszna i prosta sałatka ziemniaczana, którą można się zdrowo delektować.

Gotowana fasola

To jest przepis na tradycyjną, prosta w przygotowaniu, odżywczą i sycącą potrawę - gotowaną fasolkę. Idealna na obiad lub kolację, a także jako dodatek do innych dań.

Groch z kapusta

Jest to jedna z moich ulubionych zimowych potraw. Tradycyjny polski groch z kapustą, który zawsze kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska.

Kapusta z grzybami

Staropolski przepis bożonarodzeniowy.

Świąteczna czerwona kapusta z jabłkami

W okresie świątecznym nie może zabraknąć świeżej czerwonej kapusty. Ten przepis z jabłkami i czerwoną kapustą jest tradycją w naszym domu i łączy w sobie to, co najlepsze w jesieni i Bożym Narodzeniu. Słodkie jabłka i pikantna czerwona kapusta doskonale się uzupełniają i, w zależności od preferencji, można je uszlachetnić goździkami lub cynamonem.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Uszka z kapustą i grzybami

Przepis na marchewkę z masłem

Uwielbiam ten przepis na marchewkę z masłem, ponieważ jest szybki, zdrowy i smaczny. Robię ten przepis tak często, że nie rozpoznaję już szpiku w surówce z marchewki - każda marchewka jest aromatyczna i słodka dzięki odpowiedniej ilości masła i cukru.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1592 przepisy

Mascarpone

83 przepisy

Sałatki

248 przepisy

Śniadanie

269 przepisy

Zupy i buliony

263 przepisy

Ciasta i desery

927 przepisy

Dania mięsne

844 przepisy

Zimne posiłki

475 przepisy

Łosoś

53 przepisy

Deser

1038 przepisy