REKLAMA

Źródło: Youtube

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotuj pyszne uszka, nie tylko na wigilię. Podawaj z barszczem czerwonym.

REKLAMA

Składniki

porcje
40

Składniki na farsz

  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 200 g grzybów Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Przygotuj farsz: kapustę kiszoną dobrze odcisnij z soku i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek również posiekaj. Grzyby oczyść, pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Dodaj grzyby i smaż około 5 minut. Następnie dodaj kapustę i smaż, aż zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

2. Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę z solą. W drugiej misce ubij jajko z wodą. Dodaj jajko do mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.

3. Krok

3. Podziel ciasto na połowę. Każdą połowę rozwałkuj na cienkie placki o grubości około 2 mm. Odstaw jedną część ciasta, a drugą pokrój na kwadraty o boku 6 cm.

4. Krok

4. Na każdy kwadrat połóż 1 łyżeczkę farszu. Zwiń ciasto w kształcie pierożka i dokładnie łącz końce, aby utworzyć uszko.

5. Krok

5. Gotuj uszka na osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą pływać na wierzchu.

6. Krok

6. Podawaj uszka na gorąco z sosem grzybowym lub zasmażką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy