REKLAMA

Źródło: Youtube

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotuj pyszne uszka, nie tylko na wigilię. Podawaj z barszczem czerwonym.

REKLAMA

Składniki

porcje
40

Składniki na farsz

  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 200 g grzybów Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Przygotuj farsz: kapustę kiszoną dobrze odcisnij z soku i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek również posiekaj. Grzyby oczyść, pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Dodaj grzyby i smaż około 5 minut. Następnie dodaj kapustę i smaż, aż zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

2. Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę z solą. W drugiej misce ubij jajko z wodą. Dodaj jajko do mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.

3. Krok

3. Podziel ciasto na połowę. Każdą połowę rozwałkuj na cienkie placki o grubości około 2 mm. Odstaw jedną część ciasta, a drugą pokrój na kwadraty o boku 6 cm.

4. Krok

4. Na każdy kwadrat połóż 1 łyżeczkę farszu. Zwiń ciasto w kształcie pierożka i dokładnie łącz końce, aby utworzyć uszko.

5. Krok

5. Gotuj uszka na osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą pływać na wierzchu.

6. Krok

6. Podawaj uszka na gorąco z sosem grzybowym lub zasmażką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy