REKLAMA

Źródło: via Freepik

Wigilijna zupa grzybowa

Tradycyjna, aromatyczna zupa grzybowa na wigilijny stół. Swoją wyjątkową esencję zawdzięcza suszonym borowikom, które nadają zupie intensywny smak i aromat. Idealna na rozpoczęcie uroczystej wigilijnej kolacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 50 g suszonych borowików Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • ziela angielskie Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zalej grzyby litrem wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby, a wodę zachowaj.

2. Krok

Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora. Pokrój wszystko w drobną kostkę.

3. Krok

Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.

4. Krok

Dodaj odcedzone grzyby do warzyw i smaż przez kolejne 5 minut.

5. Krok

W oddzielnym garnku podgrzewaj wodę z grzybów. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj warzywa z grzybami. Dorzuć listek laurowy i ziele angielskie.

6. Krok

Zupę gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.

7. Krok

Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, wyjmij listek laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj zupę na gładko.

8. Krok

W małym garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i zasmaż zupę.

9. Krok

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy