Źródło: via Freepik
Wigilijna zupa grzybowa
Tradycyjna, aromatyczna zupa grzybowa na wigilijny stół. Swoją wyjątkową esencję zawdzięcza suszonym borowikom, które nadają zupie intensywny smak i aromat. Idealna na rozpoczęcie uroczystej wigilijnej kolacji.
Składniki
- 50 g suszonych borowików
- 1 litr wody
- 2 marchewki
- 1 Pietruszka
- 1 The Onion
- 1 por
- ziela angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masla
- 2 łyżki mąki
Najnowsze ulotki
Procedura
Zalej grzyby litrem wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby, a wodę zachowaj.
Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora. Pokrój wszystko w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj odcedzone grzyby do warzyw i smaż przez kolejne 5 minut.
W oddzielnym garnku podgrzewaj wodę z grzybów. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj warzywa z grzybami. Dorzuć listek laurowy i ziele angielskie.
Zupę gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, wyjmij listek laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj zupę na gładko.
W małym garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i zasmaż zupę.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło.