REKLAMA

Źródło: ingermarthe from Getty Images

Wino domowej roboty

Przepis na pyszne domowe wino z winogron.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 30 kg winogrona Dodano do
  • 7 kg Cukier Dodano do
  • Drożdże winiarskie Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najpierw należy przygotować winogrona - czyli umyć je i usunąć szypułki.

2. Krok

Następnie zmiażdż winogrona - możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej zgniatarki do winogron.

3. Krok

Rozgniecione winogrona fermentują bezpośrednio po kilku godzinach, w czym pomagają drożdże. Dodaj drożdże do winogron.

4. Krok

Dodaj cukier wraz z drożdżami - ilość zależy od słodyczy winogron i preferencji, osobiście dodaję około 7 kg na całkowitą ilość.

5. Krok

Przenieś całą mieszankę winogron, cukru i drożdży do naczynia fermentacyjnego (najlepiej szklanego lub ze stali nierdzewnej) i pozostaw w ciepłym, cichym miejscu.

6. Krok

Sprawdzaj postęp fermentacji co kilka dni lub przynajmniej raz w tygodniu. W szczególności należy obserwować pianę na powierzchni, która odpowiada procesowi fermentacji.

7. Krok

Po zakończeniu fermentacji (około 1-2 tygodni), wino powinno dojrzewać przez kolejny miesiąc. Po tym czasie odcedź wino i umieść je w beczce w celu dalszego dojrzewania.

8. Krok

Po okresie dojrzewania (który może trwać 4-5 miesięcy) można otworzyć pierwszą butelkę i cieszyć się efektem swojej pracy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy