REKLAMA

Źródło: Freepik

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym to sycące i smaczne danie, które składa się z warstw chleba, mięsa mielonego, warzyw i sera. W tym przepisie używamy mięsa mielonego, cebuli, papryki, pomidorów i sera, aby stworzyć aromatyczną i obfitą zapiekankę.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mięsa mielonego np wieprzowe Dodano do
  • wołowe lub mieszane Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 400 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 8 kromek chleba tostowego Dodano do
  • 200 g startego sera żółtego Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2. Krok

2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, i smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

3. Krok

3. Dodaj mięso mielone do garnka i smaż je, aż będzie dobrze zrumienione i całkowicie ugotowane. Rozbijaj mięso widelcem, aby powstały mniejsze kawałki.

4. Krok

4. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki do garnka. Wymieszaj, a następnie dodaj suszone oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

5. Krok

5. W międzyczasie przygotuj formę do zapiekania. Wyłóż dno formy warstwą kromek chleba tostowego.

6. Krok

6. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie część mięsa mielonego z sosem.

7. Krok

7. Na wierzchu mięsa posyp warstwę startego sera żółtego.

8. Krok

8. Powtórz proces tworzenia warstw: kromki chleba, mięso mielone, ser, aż zużyjesz całe składniki. Zakończ warstwą sera na wierzchu.

9. Krok

9. Wstaw zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż ser będzie roztopiony i zapiekanka lekko zrumieniona.

10. Krok

10. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw ją na kilka minut, aby ostygła i stężała.

11. Krok

11. Pokrój zapiekankę na porcje i podawaj ciepłą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy