REKLAMA

Zupa fasolowa przepis babci

Ta zupa z fasoli jest bardzo sycąca i typowo jesienią. Dodane są też suszone śliwki i kwaszona kapusta.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 150 g Grubej fasoli tzw szkapa Dodano do
  • 1 Świetnie The Onion Dodano do
  • 1 goździk Czosnek Dodano do
  • 3 Większy ziemniaki Dodano do
  • 2 domowe kiełbasy Dodano do
  • 2 kawałek liść laurowy Dodano do
  • sól Dodano do
  • mielony Czarny pieprz Dodano do
  • 10 kawałek śliwki Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Masło Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • Garść Kiszona kapusta Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Fasole moczymy wieczorem, aby zmiękła.

2. Krok

Następny dzień dam się gotować, dodaję do garnka z fasolą 2 liście laurowe, drobno posiekaną cebulę, czosnek (dodałem także boczek ze skórą i pokrojoną kiełbasę, ale możesz dodać też żeberka, kolano, wędzone mięso), gotuję to około 30 minut, potem dodaję pokrojone na kostki ziemniaki i gotuję dalej, po 15 minutach dodaję garść suszonych śliwek, które wcześniej namoczyłem w wodzie, aby zmiękły.

3. Krok

Najpierw przygotuję zasmażkę, na patelnię dodam masło i kiedy się rozpuści, dodam mąkę, zrumienię ją i tak przygotowaną zasmażkę nalewam do zupy (możesz również dodać do niej mieloną czerwoną paprykę)

4. Krok

Doprawiam solą, mielonym czarnym pieprzem.

5. Krok

Pozwalam mu gotować jeszcze 5 minut i gotowe.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy