REKLAMA
Zupa grzybowa
Pyszna , domowa zupa z własnoręcznie zbieranych grzybów to idealny pomysł na obiad . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/09/zupa-grzybowa.html
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 2 litry czystego rosołu
- 500 g obgotowanych leśnych grzybów
- 3 średni wielkości marchewki
- 2 średni pietruszki
- 1⁄4 średniego selera
- biała część z pora
- 1 Łyżka mielonych suchych grzybów
- 100 g żytniego makaronu świderki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- duży Szczypta gałki muszkatołowej
- sól Przyprawy
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rosół zagotowujemy dodajemy do niego grzyby (gotuję grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzę ) , pokrojoną w pół plasterki por i potarte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele w młynku od kawy) .
2. Krok
Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy .
3. Krok
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu .Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy .