REKLAMA

Źródło: Mizina by Getty Images

Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą to jedno z moich najukochańszych dań. Prosta w przygotowaniu, pożywna i nasycająca. Idealna na zimne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g soczewicy Dodano do
  • 1 ks duża marchewka Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 112 litry bulionu warzywnego lub drobiowego Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia soczewicy pod bieżącą wodą. Tym samym z aspektu higienicznego i zapobiegawczego przed usunięciem ewentualnych zanieczyszczeń.

2. Krok

Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę, smaż do momentu aż warzywa zaczną się zeszklić. Marchewkę i cebulę kroję w średniej wielkości kawałki, aby były dobrze wyczuwalne w zupie.

3. Krok

Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Wiesz, czosnek szybko się przypala, dlatego dodaję go na końcu.

4. Krok

Przełóż warzywa do garnka, dodaj soczewicę, liście laurowe i bulion. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż soczewica będzie miękka.

5. Krok

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy