REKLAMA

Źródło: Canva

Żurek

Klasyczna polska zupa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
8
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 500 g białej kiełbasy Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 4 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 4 łyżki masło Dodano do
  • 2 litry wywaru z kurczaka lub warzyw Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 12 kg kiełbasy białej Dodano do
  • 4 jaja na twardo Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

2. Krok

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

3. Krok

Kiełbasę pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wywar. Gotuj przez 15 minut.

5. Krok

Dodaj śmietanę i kwas żurawinowy lub kiszoną kapustę. Dopraw dla smaku solą i pieprzem.

6. Krok

Dodaj ugotowane ziemniaki i gotuj jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie piórka, dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

8. Krok

Na talerzu ułóż kiełbasę, cebulę, jajko na twardo pokrojone na ćwiartki i zalej gorącym żurkiem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy