REKLAMA

Źródło: Canva

Żurek

Klasyczna polska zupa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
8
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 500 g białej kiełbasy Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 4 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 4 łyżki masło Dodano do
  • 2 litry wywaru z kurczaka lub warzyw Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 12 kg kiełbasy białej Dodano do
  • 4 jaja na twardo Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

2. Krok

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

3. Krok

Kiełbasę pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wywar. Gotuj przez 15 minut.

5. Krok

Dodaj śmietanę i kwas żurawinowy lub kiszoną kapustę. Dopraw dla smaku solą i pieprzem.

6. Krok

Dodaj ugotowane ziemniaki i gotuj jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie piórka, dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

8. Krok

Na talerzu ułóż kiełbasę, cebulę, jajko na twardo pokrojone na ćwiartki i zalej gorącym żurkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy