REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aV3KvutzC2OylRkOEtor/d850d85eea5ede908a54b1e1f0715d.jpeg)
Źródło: arinahabich from Getty Images
Babka cytrynowa z majonezem
Niezwykłe połączenie tradycyjnej babki cytrynowej z dodatkiem majonezu. Majonez dodaje ciastu wilgotności, a cytryna – orzeźwiającego smaku.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 2 Sztuka Cytryny
- 250 gramy cukru
- 300 gramy mąki pszennej
- 100 gramy majonezu
- 4 Sztuka jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- polewą cytrynową
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Cytryny sparz, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok.
2. Krok
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj majonez, ciągle ubijając.
3. Krok
Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Dodaj skórkę i sok z cytryn. Wymieszaj.
5. Krok
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babkę. Piecz ok. 60 minut.
6. Krok
Po upieczeniu babkę wystudź, a następnie podawaj.
7. Krok
Polać ciasto polewą cytrynową.