REKLAMA

Źródło: pixabay

Babka dwukolorowa

Smaczna klasyczna babka, u nas prawie każdą niedzielę.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 5 szt jajko Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
  • 1 dcl olej Dodano do
  • 1 dl woda Dodano do
  • 200 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Z białek ubijam pianę.

2. Krok

Do żółtek dodaję cukier i ubijam. Dodajemy cukier waniliowy, olej i wodę. Ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Krok

Na koniec ubijemy pianę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

4. Krok

Formę do babki smarujemy i wysypujemy mąką. Wlewamy białe ciasto, a potem kakao. Pieczemy babkę w 170 stopniach przez 45 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy