REKLAMA

Źródło: FB: Recepty všeho druhu ? .

Babka makowa

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kubki mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 1 kubek cukier puder Dodano do
  • 1 kubek mleko pełne Dodano do
  • 1 kubek mak mielony Dodano do
  • 34 kubek olej Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do
  • Szczypta Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W jednej misce mieszamy suche składniki - mąka, sól, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i mak.

2. Krok

Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę.

3. Krok

Do suchych składników dodajemy mleko, olej i żółtka.

4. Krok

Na koniec delikatnie wpracowujemy ubitą pianę do ciasta.

5. Krok

Formę do babki smarujemy i posypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i makową babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut.

6. Krok

Możemy posypać wystudzony babka cukrem pudrem lub pokropić czekoladą.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy