REKLAMA

Źródło: Pexels

Baklawa

Pyszny deser pochodzący z Turcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g orzechów laskowych Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 250 ml wody Dodano do
  • 1 Łyżka miodu Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 10 arkuszy filo Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • roztopionego Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W rondlu umieść cukier, wodę, miód, sok z cytryny i cukier waniliowy. Zagotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści.

2. Krok

Włóż do mieszanki orzechy i gotuj przez 5 minut.

3. Krok

Odstaw mieszankę z ognia i odczekaj aż ostygnie.

4. Krok

Przeciągnij orzechy w cieście filo i ułóż w naczyniu do pieczenia.

5. Krok

Na wierzch baklawy połóż kolejne arkusze filo i posmaruj roztopionym masłem.

6. Krok

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy