REKLAMA
Bezglutenowy ciasto z truskawkami

Bezglutenowy ciasto z truskawkami

Masz truskawki w domu? Przygotuj z nich to ciasto. Bez glutenu, bez laktozy, tylko z super składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Korpus

  • 3 szt. jajko Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Mąka kokosowa Dodano do
  • 3 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka stołowa masło migdałowe Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej kokosowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Kaktusowy syrop Dodano do
  • 5 łyżka stołowa woda Dodano do

Warstwa truskawkowa

  • 3 kubek Truskawka Dodano do
  • 112 Pakiet budyń truskawkowy w proszku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa miód lub słodzik Dodano do
  • 5 łyżka stołowa woda Dodano do
  • budyń waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ubijemy białka na sztywną pianę.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
2. Krok

Żółtka wymieszaj z olejem, masłem migdałowym, syropem daktylowym i wodą.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
3. Krok

Następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy z białkami ubitymi na sztywno.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
4. Krok

Często dajemy do okrągłej formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

5. Krok

Puddingowy proszek mieszamy w wodzie.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
6. Krok

Truskawki z słodzikiem miksujemy blenderem ręcznym. Wszystko razem mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
7. Krok

Pozwólmy jej trochę ostygnąć.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
8. Krok

Masę nałożyć na upieczony spód i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1
9. Krok

Dekorujemy i podajemy.

Bezglutenowy ciasto z truskawkami - etap przygotowania 1

Podobne przepisy

Nieupieczony fit sernik truskawkowy

Najczęściej robię serniki pieczone. Ale wypróbowałam również jedną nieupieczoną wersję z truskawkami w zdrowszej wersji.

Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.

Ciasto z budyniem i porzeczkami

Lubię używać porzeczki w ciastach, ponieważ samo jedzenie nie jest dla nas tak smaczne i nie jesteśmy w stanie ich zjeść podczas sezonu. Jeżeli macie dużo porzeczek, wypróbujcie to ciasto na blaszce z dodatkiem czekoladowego budyniu. Interesujące jest również ciasto z dodatkiem kaszki mannki.

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Sliwkowy ciasto z serowo-budyniową warstwą

Ciastko, które można przygotować z dowolnym sezonowym owocem. Proste, smaczne, do popołudniowej kawy czy po prostu na przekąskę.

Rolada bez mąki

Rolada z kremem orzechowym i dżemem jabłkowym. Wyśmienita miękka rolada, pełna wspaniałych składników i bez glutenu

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

Podobne przepisy

Nieupieczony fit sernik truskawkowy

Najczęściej robię serniki pieczone. Ale wypróbowałam również jedną nieupieczoną wersję z truskawkami w zdrowszej wersji.

Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi

Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.

Ciasto z budyniem i porzeczkami

Lubię używać porzeczki w ciastach, ponieważ samo jedzenie nie jest dla nas tak smaczne i nie jesteśmy w stanie ich zjeść podczas sezonu. Jeżeli macie dużo porzeczek, wypróbujcie to ciasto na blaszce z dodatkiem czekoladowego budyniu. Interesujące jest również ciasto z dodatkiem kaszki mannki.

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Sliwkowy ciasto z serowo-budyniową warstwą

Ciastko, które można przygotować z dowolnym sezonowym owocem. Proste, smaczne, do popołudniowej kawy czy po prostu na przekąskę.

Rolada bez mąki

Rolada z kremem orzechowym i dżemem jabłkowym. Wyśmienita miękka rolada, pełna wspaniałych składników i bez glutenu

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1008 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1938 przepisy

Kolacja

1810 przepisy

Deser

1368 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1232 przepisy