REKLAMA

Źródło: Facebook - Recepty starej mamy

Bigos z kapusty mieszanej

Bigos to polska potrawa narodowa. Prawidłowy bigos zawiera zarówno kapustę, jak i kapustę kiszoną, kiełbasę i co najmniej dwa rodzaje mięsa, które są gotowane oddzielnie. Poszczególne przepisy mogą się różnić.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Wieprzowina z kością Dodano do
  • 300 g front wołowy Dodano do
  • 400 g kapusta kiszona Dodano do
  • 400 g kapusta biała Dodano do
  • 200 g kiełbasa Dodano do
  • 100 g Wędzony boczek wieprzowy Dodano do
  • 100 ml Białe wino Dodano do
  • 40 g smalec Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
  • mielona czerwona papryka Dodano do
  • suszony majeranek Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę i posolić. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z mięsem.

2. Krok

Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu do obtoczenia mięsa. Zalać wodą, doprawić solą i dusić do miękkości.

3. Krok

Pokrój kapustę na cienkie plasterki, dopraw solą, zalej niewielką ilością wody i gotuj do półmiękkości bez przykrycia.

4. Krok

W innym garnku ugotuj kiszoną kapustę, aż będzie prawie miękka. Odcedź obie kapusty i dodaj do mięsa. Całość zalać białym winem.

5. Krok

Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w krążki. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać.

6. Krok

Doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości.

Podobne przepisy

Makaron z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Tradycyjne słowackie danie, które lubimy przygotowywać w dni, kiedy wszyscy jesteśmy w domu.
Cesminaz
Cesminaz
Podgląd przepisu Doskonała zupa kapuściana
Videorecepta

Doskonała zupa kapuściana

Bardzo smaczna i sycąca zupa z kiszonej kapusty, odpowiednia na obiad lub kolację. Do tego wystarczy kawałek chleba👍

Gołąbki z ryżem

Przepis na faszerowaną kapustę

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Tradycyjne danie, które jest szczególnie popularne w miesiącach zimowych.

Nadziewany liść kapusty

Przepis na pyszne faszerowane liście kapusty z kiszoną kapustą. Liście nadziewane są mięsem mielonym.

Przepis na staropolskie kaczki

Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.

Kurczak na kwasnej kapuście z ziemniakami

Tradycyjny słowacki przepis, który zadowoli każdego smakosza. Uda z kurczaka pieczone są na kwasnej kapuście i podawane z ziemniakami.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Podobne przepisy

Makaron z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Tradycyjne słowackie danie, które lubimy przygotowywać w dni, kiedy wszyscy jesteśmy w domu.
Cesminaz
Cesminaz
Podgląd przepisu Doskonała zupa kapuściana
Videorecepta

Doskonała zupa kapuściana

Bardzo smaczna i sycąca zupa z kiszonej kapusty, odpowiednia na obiad lub kolację. Do tego wystarczy kawałek chleba👍

Gołąbki z ryżem

Przepis na faszerowaną kapustę

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Tradycyjne danie, które jest szczególnie popularne w miesiącach zimowych.

Nadziewany liść kapusty

Przepis na pyszne faszerowane liście kapusty z kiszoną kapustą. Liście nadziewane są mięsem mielonym.

Przepis na staropolskie kaczki

Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.

Kurczak na kwasnej kapuście z ziemniakami

Tradycyjny słowacki przepis, który zadowoli każdego smakosza. Uda z kurczaka pieczone są na kwasnej kapuście i podawane z ziemniakami.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

959 przepisy

Obiad

1837 przepisy

Kolacja

1724 przepisy

Deser

1274 przepisy

Ciasta

334 przepisy

Słowacki

93 przepisy

Mascarpone

113 przepisy

Szybkie posiłki

1640 przepisy

Pieczenie

1603 przepisy