REKLAMA

Źródło: Canva

Bogracz

Bogracz to rozgrzwająca potrawa, składająca się z mięsa, warzyw i klusek. Możesz dodać do bogracza również inne składniki, takie jak pomidory, kapusta lub pieczarki, aby nadać mu głębszego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg mięsa wołowego Dodano do
  • cielęcego lub wieprzowego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • posiekane Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 12 szklanki kaszy gryczanej Dodano do
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • 12 łyżeczki majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso przez około 5 minut.

2. Krok

Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, seler, kaszę gryczaną, majeranek, tymianek i paprykę.

3. Krok

Zalej wodą tak, aby mięso i warzywa były dokładnie przykryte.

4. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

Gotuj bogracz na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.

6. Krok

Podawaj bogracz z kluskami lub kaszą.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy