REKLAMA

Źródło: Canva

Bogracz

Bogracz to rozgrzwająca potrawa, składająca się z mięsa, warzyw i klusek. Możesz dodać do bogracza również inne składniki, takie jak pomidory, kapusta lub pieczarki, aby nadać mu głębszego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg mięsa wołowego Dodano do
  • cielęcego lub wieprzowego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • posiekane Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 12 szklanki kaszy gryczanej Dodano do
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • 12 łyżeczki majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso przez około 5 minut.

2. Krok

Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, seler, kaszę gryczaną, majeranek, tymianek i paprykę.

3. Krok

Zalej wodą tak, aby mięso i warzywa były dokładnie przykryte.

4. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

Gotuj bogracz na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.

6. Krok

Podawaj bogracz z kluskami lub kaszą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy