REKLAMA

Źródło: Canva

Bogracz

Bogracz to rozgrzwająca potrawa, składająca się z mięsa, warzyw i klusek. Możesz dodać do bogracza również inne składniki, takie jak pomidory, kapusta lub pieczarki, aby nadać mu głębszego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg mięsa wołowego Dodano do
  • cielęcego lub wieprzowego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • posiekane Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 12 szklanki kaszy gryczanej Dodano do
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • 12 łyżeczki majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso przez około 5 minut.

2. Krok

Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, seler, kaszę gryczaną, majeranek, tymianek i paprykę.

3. Krok

Zalej wodą tak, aby mięso i warzywa były dokładnie przykryte.

4. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

Gotuj bogracz na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.

6. Krok

Podawaj bogracz z kluskami lub kaszą.

Podobne przepisy

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Wołowina na warzywach korzeniowych

Wołowina na warzywach korzeniowych to tradycyjny słowacki przepis, pełen smaku i witamin. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację i jest idealny na każdą okazję.

Pierś z kurczaka z ryżem warzywnym

Szybki i łatwy przepis na kurczaka.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart!

Fasolka po bretońsku przepis babci

Mój ulubiony przepis na fasolkę po bretońsku pochodzi od mojej babci.

Wieprzowina z ziemniakami

Przepis na duszoną wieprzowinę z ziemniakami, odpowiednią na uroczysty obiad lub kolację.

Podobne przepisy

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Wołowina na warzywach korzeniowych

Wołowina na warzywach korzeniowych to tradycyjny słowacki przepis, pełen smaku i witamin. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację i jest idealny na każdą okazję.

Pierś z kurczaka z ryżem warzywnym

Szybki i łatwy przepis na kurczaka.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart!

Fasolka po bretońsku przepis babci

Mój ulubiony przepis na fasolkę po bretońsku pochodzi od mojej babci.

Wieprzowina z ziemniakami

Przepis na duszoną wieprzowinę z ziemniakami, odpowiednią na uroczysty obiad lub kolację.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

629 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy