REKLAMA

Źródło: Africa Images from Canva

Brukselka z boczkiem

To jest jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na brukselkę z chrupiącym boczkiem, który doskonale komplementuje nieco gorzką brukselkę. To wspaniałe danie na chłodne dni oraz jako dodatek do mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Brukselka Dodano do
  • 200 g bekon Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 kawałek czosnek Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Na patelni usmaż boczek do chrupkości.

3. Krok

Umyj, obetnij i podziel na pół brukselkę.

4. Krok

Wymieszaj brukselkę, podsmażony boczek, oliwę z oliwek, starty czosnek, sól i pieprz w brytfannie.

5. Krok

Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, aż kapusta zacznie nabierać złotawego koloru.

6. Krok

Podawać na gorąco.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1010 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy