REKLAMA

Źródło: Pexels

Calzone

Włoski przysmak.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 12 kg mąki Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki suchych drożdży Dodano do
  • sos pomidorowy Dodano do
  • ser Dodano do
  • szynka Dodano do
  • pieczarki Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę, oliwę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut.

2. Krok

W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i ciepłej wodzie. Dodajemy cukier i mieszamy.

3. Krok

Dodajemy rozpuszczone drożdże do ciasta i mieszamy. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut.

4. Krok

Odstawiamy ciasto na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

5. Krok

Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części.

6. Krok

Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek.

7. Krok

Na środku każdego placka umieszczamy farsz, składając jego brzegi do środka.

8. Krok

Calzone pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy