REKLAMA

Źródło: Pexels

Calzone

Włoski przysmak.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 12 kg mąki Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki suchych drożdży Dodano do
  • sos pomidorowy Dodano do
  • ser Dodano do
  • szynka Dodano do
  • pieczarki Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę, oliwę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut.

2. Krok

W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i ciepłej wodzie. Dodajemy cukier i mieszamy.

3. Krok

Dodajemy rozpuszczone drożdże do ciasta i mieszamy. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut.

4. Krok

Odstawiamy ciasto na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

5. Krok

Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części.

6. Krok

Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek.

7. Krok

Na środku każdego placka umieszczamy farsz, składając jego brzegi do środka.

8. Krok

Calzone pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy