REKLAMA

Źródło: Pexels

Cannelloni

Pyszny przepis na obiad prosto z Włoch!

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 18 makaronów cannelloni Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 200 g szpinaku Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 400 g pomidorów pelati Dodano do
  • 200 g startego sera żółtego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • sos pomidorowy Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do

Sos beszamelowy

  • 50 g masło Dodano do
  • 50 g mąki Dodano do
  • 500 ml mléka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek.

2. Krok

Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni.

3. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Dodaj pomidory, szpinak i bazylię i gotuj przez 10 minut.

5. Krok

W innym garnku przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

6. Krok

Wlej powoli mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

7. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Krok

W misce wymieszaj farsz z jajkami, serem i mlekiem.

9. Krok

Nakładaj farsz do makaronów cannelloni i układaj je w naczyniu do zapiekania.

10. Krok

Zalej makarony sosem beszamelowym i później pomidorowym.

11. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy