REKLAMA

Źródło: Pexels

Cannelloni

Pyszny przepis na obiad prosto z Włoch!

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 18 makaronów cannelloni Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 200 g szpinaku Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 400 g pomidorów pelati Dodano do
  • 200 g startego sera żółtego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • sos pomidorowy Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do

Sos beszamelowy

  • 50 g masło Dodano do
  • 50 g mąki Dodano do
  • 500 ml mléka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek.

2. Krok

Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni.

3. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Dodaj pomidory, szpinak i bazylię i gotuj przez 10 minut.

5. Krok

W innym garnku przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

6. Krok

Wlej powoli mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

7. Krok

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Krok

W misce wymieszaj farsz z jajkami, serem i mlekiem.

9. Krok

Nakładaj farsz do makaronów cannelloni i układaj je w naczyniu do zapiekania.

10. Krok

Zalej makarony sosem beszamelowym i później pomidorowym.

11. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy