REKLAMA

Źródło: Pexels

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej Dodano do
  • 600 ml ciepłej wody Dodano do
  • 100 g zakwasu Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę, zakwas i ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.

2. Krok

Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.

3. Krok

Przykryj ciasto i odstaw na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

Formuj chleb i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

5. Krok

Piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.

Podobne przepisy

Chleb na drożdżach z 1 kg mąki

Chleb pieczony na stole to pyszny, domowy bochenek chleba, który z powodzeniem możemy przygotować samodzielnie w domu. Ten prosty przepis nie wymaga nawet używania piekarnika, a cały proces odbywa się na naszym stole. Warto spróbować samodzielnie upiec chleb - jest świeży, aromatyczny i ma wyjątkowy smak.

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Naleśniki z wodą gazowaną

Wyśmienite, puszyste naleśniki z lekko chrupiącą powierzchnią - to właśnie Naleśniki z wodą gazowaną. Sekret tkwi w dodatku wody gazowanej, która dodaje im pulchności i lekkości. Spróbuj zrób je na obiad, lunch lub deser!
Adri1017
Adri1017
Podgląd przepisu Najprostsze ciasto drożdżowe
Videorecepta

Najprostsze ciasto drożdżowe

Przepis na prosty zakwas, gotowy w kilka minut. Ten doskonały zakwas można wykorzystać na wiele sposobów, jako ciasto lub nawet pizzę.

Focaccia

Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.

Domowe bagietki

Bagietki to popularny rodzaj francuskiego pieczywa, charakteryzującego się chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Idealne na śniadanie, do zupy lub jako baza do kanapek. Poniższy przepis pozwoli Ci upiec domowe bagietki, które będą smakowały jak prosto z francuskiej piekarni.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Podobne przepisy

Chleb na drożdżach z 1 kg mąki

Chleb pieczony na stole to pyszny, domowy bochenek chleba, który z powodzeniem możemy przygotować samodzielnie w domu. Ten prosty przepis nie wymaga nawet używania piekarnika, a cały proces odbywa się na naszym stole. Warto spróbować samodzielnie upiec chleb - jest świeży, aromatyczny i ma wyjątkowy smak.

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Naleśniki z wodą gazowaną

Wyśmienite, puszyste naleśniki z lekko chrupiącą powierzchnią - to właśnie Naleśniki z wodą gazowaną. Sekret tkwi w dodatku wody gazowanej, która dodaje im pulchności i lekkości. Spróbuj zrób je na obiad, lunch lub deser!
Adri1017
Adri1017
Podgląd przepisu Najprostsze ciasto drożdżowe
Videorecepta

Najprostsze ciasto drożdżowe

Przepis na prosty zakwas, gotowy w kilka minut. Ten doskonały zakwas można wykorzystać na wiele sposobów, jako ciasto lub nawet pizzę.

Focaccia

Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.

Domowe bagietki

Bagietki to popularny rodzaj francuskiego pieczywa, charakteryzującego się chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Idealne na śniadanie, do zupy lub jako baza do kanapek. Poniższy przepis pozwoli Ci upiec domowe bagietki, które będą smakowały jak prosto z francuskiej piekarni.

Ciasta wielkanocne

Ekstra szybkie, wytrawne wielkanocne ciasto francuskie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy