REKLAMA
   
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1rHEIAWmV6szJVgCV8j3/ed37b7eec6de698ac62dbb6f6dc279.jpeg)
Źródło: Pexels
Chleb
Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.
      REKLAMA
   
Składniki
porcje  
8
 - 1 kg mąki pszennej lub żytniej
- 600 ml ciepłej wody
- 100 g zakwasu
- 2 łyżki sól
Najnowsze ulotki
      REKLAMA
   
Procedura
 200 min.
1. Krok 
  W dużej misce połącz mąkę, zakwas i ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
2. Krok 
  Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
3. Krok 
  Przykryj ciasto i odstaw na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Krok 
  Formuj chleb i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
5. Krok 
  Piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/eYzae2hg_F5f6ClAgrAR/043511a2796f4fe94c95885e8ea01c.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/AxoEwz_z7bM6O97-8S7p/f95654fa529dc530309a66525fa73d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M9n4qOUfX7vL5_0whX75/89367d90f1697d543624ff8acd4cb4.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kNKlZk1fIplLSsJ_sfqZ/dde1de4e00cffba0e525e4b0e2ba95.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/YJCIwzIGiFEbrgMKem_1/ba91b1b434d1903654d167812c2ab0.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dnNGJ6_3Ry4amyihbBXh/7b35144d126d5e9f5c77fd35adf929.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/J2i3ukSmwPP_JHpgp7hR/a8afa5ba6e163303e383fa2182300d.png)












