REKLAMA

Źródło: Pexels

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej Dodano do
  • 600 ml ciepłej wody Dodano do
  • 100 g zakwasu Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę, zakwas i ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.

2. Krok

Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.

3. Krok

Przykryj ciasto i odstaw na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

Formuj chleb i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

5. Krok

Piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy