REKLAMA
Źródło: laran2 from Getty Images
Ciasto cukiniowe bez mąki
Ten przepis jest świetny dla miłośników słodkich ciast, którzy szukają zdrowszej alternatywy.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g Ciemna czekolada
- 3 szt jajko
- 2 łyżka stołowa kakao
- 120 g cukier
- 1 szt cukinia
- 100 g mąka migdałowa
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Nagrzewaj piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia.
2. Krok
Pokrój czekoladę na małe kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Następnie pozwól jej ostygnąć.
3. Krok
Jajka ubij z cukrem na pianę. Następnie dodaj kakao, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Krok
Zetrzyj cukinię na drobno i dodaj ją do ciasta razem ze schłodzoną czekoladą. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Krok
Ciasto wlej do przygotowanej formy i piecz w piekarniku około 45 minut.
6. Krok
Przed podaniem pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Można go posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami.